Home / A-vitamin och synen

 

Mycket av vår syn handlar om gener, men till viss del kan vi faktiskt påverka den själv. Det handlar om vad vi äter för mat och hur vi använder våra små skärmar i vardagen. Om man nu har dålig syn är det vidare viktigt med glasögon, linser eller kanske ögonlaser. Med rabatt hos lensstore kan man köpa linser billigare.

 

hälsosam matI en nyhet från Dagens Industri kan vi läsa om hur mobilanvändning riskerar att ge unga problem med ögonen. Det kallas för falsk närsynthet och ögonkramp, vilket gör att de får svårt att fokusera sin blick på längre avstånd efter att ha suttit som klistrade vid mobilskärmen på nära håll. Detta kan även ske när man pysslar med något en längre tid, på nära håll.

 

Mindre barn löper dessutom större risk att åka på riktig, obotlig, närsynthet än vuxna, eftersom de befinner sig i utvecklingsstadiet. Det gör det till en viktig punkt att inte sitter för mycket med skärmar när man är för liten.

 

Mat som förebygger dålig syn och depression

 

I en artikel som vi hittar i Aftonbladet kan vi läsa om hur rätt kost kan förebygga dålig syn men också skydda mot ögonsjukdomar. Det som är viktigt att få i sig är A-vitamin först och främst. Brist på A-vitamin kan ge sjukdomar och problem med slemhinnor och huden, det är brist på detta vitamin som är den vanligaste orsaken till blindhet.

 

För att få i sig tillräckligt med A-vitamin gäller det att äta tillagade grönsaker, fisk, ägg, lever och mjölk. Om man är diabetiker är det särskilt viktigt att hålla koll på nivåerna av A-vitamin i kroppen, då man har känsligare ögonfysiologi.

 

Annan mat, som förebygger andra sjukdomar, som depression kan vi läsa oss till i en artikel i Göteborgs-Posten, dessa livsmedel är bland annat:

 

  • Gröna bladgrönsaker och broccoli
  • Olivolja
  • Kaffe och vin i måttliga mängder
  • Linfröolja och fet fisk
  • Lingon och blåbär
  • Banan och vattenmelon
  • Nötter och frön
  • Naturell Yoghurt

 

Det som är komplext är dock att det kan vara så att en deprimerad person i större utsträckning äter sämre mat, vilket gör den deppigare eller depressionen mer långvarig.