Home / Ät rätt – så enkelt är det

 

En sund själ och kropp börjar med maten. Nya forskningsrön om hur mycket kosten påverkar både din fysiska och mentala hälsa dyker upp nästan varje dag. Det kan dock vara svårt att veta var du ska börja och vad en bra hälsokost faktiskt består av.

En bra start är att ta reda på om det är något uppenbart i din kost som du överkonsumerar. Byt till exempel ut chipsen mot något alternativ från https://www.dcg.se/c/halsokost som är ekologiskt och mer hälsosamt. Där hittar du goda och hälsosamma snacks, kosttillskott, multivitaminer, blomsteressens och till och med naturlig och ekologisk deodorant.

Dokumentera vad du äter

Överkonsumtion är sällan något bra, oavsett vad det är. Är du bara ärlig mot dig själv, är det enkelt att utreda vad du kanske bör dra ned på, byta ut eller vad du behöver mer av. Dokumentera vad du äter under en vecka eller en månad, och du får svart på vitt hur din kostsituation ser ut.

Är du osäker på vad bra kost faktiskt är, kan du börja med att läsa Livsmedelsverkets kostråd. Det ger en bra grundförståelse för hur mikro- och makronutrienter påverkar kroppen. Snöa inte in dig på detaljer i början, utan håll det enkelt. Det är lätt att bli överväldigad i början, precis som med alla andra områden. De första stegen mot en hälsosam kost är enkla att påbörja, men tar tid att bemästra.

Var försiktig med trender och mirakeldieter

Det kan också vara värt att påminna om viss vaksamhet när det gäller dieter som utlovar för mycket. Det finns många fördelar med att äta hälsosamt, men en del oseriösa företag utlovar nästintill mirakel om du köper och använder deras produkt eller följer deras specifik diet. Det gäller att ha huvudet på skaft och använda ditt sunda förnuft vid alla tillfällen. Det finns en anledning till att bantningspiller och trendiga dieter är en enorm och global miljardindustri.

Sammanfattningsvis bör du börja med att dokumentera vad du äter. Läs på och lär dig så mycket du kan om kost under tiden (från välrenommerade källor). Var ärlig och känn efter – försök lära dig skillnaden när din kropp ropar efter något den faktiskt behöver – och när du bara har lite sötsug.