Home / Att gå ner i vikt

 

Kosten har väldigt stor betydelse för mycket här i livet. Maten är vårt främsta bränsle och vi måste alltid få i oss tillräckligt med energi för att orka leva, jobba, sova och träna och allt annat vi vill göra. Men det är också viktigt att vi får i oss rätt näring så våra kroppar mår bra. Men mer är inte alltid bättre!

Nej, det är ju ändå så att för mycket energi är inte heller bra. Det vet alla som har minsta lilla kunskap om kroppen, maten och hur det funkar när vi får energi in i vår kropp. Vår kropp är ju väldigt bra ut ett evolutionärt synsätt eftersom den lagrar all energi den får tag på. Först och främst går ju energin till vår överlevnad, våra kroppsliga funktioner och våra muskler. Och den energi vi inte gör av med omedelbart lagrar vi i kroppen i form av fett, som vi sedan kan använda i väntan på sämre tider när vi inte har tillgång till energi. Hur bra är inte det egentligen? Ganska fantastiskt om man tänker på det, det är lite som en hamsters kinder fast i en mycket mer sofistikerad form. Men det här gör också att väldigt många går upp i vikt eftersom vi nu har en ständig tillgång till mat och energi, något som evolutionen inte riktigt hade räknat med när de tog fram hur människan skulle se ut.

Mindre energi i kroppen, lägre vikt!

För att gå ned i vikt och på så sätt förlora det där fettet vi lagrat måste vi ligga på ett energiunderskott som gör att vi tar av våra lager i stället för från det vi stoppar i munnen. Man måste ligga på ett underskott av kalorier, och det kan man enkelt kontrollera genom att byta ut en eller flera av sina måltider mot en måltidsersättning från Godbalans. Då får man i sig alla de näringsämnen som kroppen behöver utan någon överflödig energi, och då kommer man gå ned i vikt! Och gå ned i vikt är det många som vill göra, så många som två av tre svenskar enligt SvD.