Home / Bra kost för välmåendet

 

Det här med att äta rätt har sannerligen blivit ett omdebatterat ämne och något som de flesta tar som en självklarhet. Dock kan det ibland vara lättare sagt än gjort. Frukt, bär och grönsaker av fin kvalitet anses som rena dunderkuren för kroppen och i kombination med motion av livsglädje så blir välbefinnandet påtagligt.

Bär av olika slag har bevisligen lett till bättre hälsa då många av dessa är mer rika på C-vitaminer än citroner. Blåbär ger en förbättrad syn, vinbär är rena vitaminbomben och gojibären har även kallats för superbär. Det dessa har gemensamt tillsammans med övrig balanserad och bra kost, är att de ger bättre koncentrationsförmåga och en hälsosammare status.

Den bästa kosten för kropp och själ

En bra kost på en utvecklad tallriksmodell är förutsättningen för att vi människor ska må bra. Men det har inte bara med detta att göra utan även hur maten är tillagad och om den har transporterats långväga ifrån o.s.v. Detta kan man bl.a. ta fasta på när man läser och hör om den ”blå maten” på några få platser på jorden. Att stoppa i sig närodlade produkter eller gå ut i skog och mark och plocka egna bär, svampar och frukter gör att man slipper tillsatser i kosten och får samtidigt en skön naturvistelse att erinra sig.

Mat är även starkt kopplad till det mänskliga humöret och är man lite deprimerad på höst – eller vårkanten så kan man således äta sig lite gladare. Att tillreda maten själv ger också hälsofördelar då man alltid vet vad som finns i.

Tips på goda och hälsosamma bär

Det är allmänt känt att bär är rika på antioxidanter och vitaminer och en del är så nyttiga att man blir fullkomligt laddad med både energi och hälsoskatter. Acai, gojibär, blåbär, havtorn och acerola – alla dessa bär har fantastiska egenskaper som lyfter fram det bästa hos människan. De lindrar inflammationer, påverkar hjärtat positivt och skyddar mot fria radikaler m.m.