Home / Därför är vila och sömn viktigt

 

Att vila och sova är viktigt för att kroppen och hjärnan ska fungera som den ska. Sömnen gör att kroppen får återhämta sig, men håller människan också frisk mentalt och fysiskt.

Ung afrikansk kvinna sover i sin säng på nattenEfter en dålig natts sömn får man direkt inblick i hur viktigt sömn är för kroppen, men faktum är att sömnen har en stor påverkan på vårt mående och vår hälsa.

Mental bearbetning

Sömn har en viktig mental funktion. Inte bara att det kan vara mysigt att krypa ner i sin säng från Sängvaruhuset.se med någon som man tycker om. Faktum är att sömnen är ett viktig sak för att kroppen ska få möjlighet att återhämta sig både kroppsligt och mentalt. Genom sömnen får hjärnan bearbeta stress och andra tankar som man kan ha i hjärnan. Alltså är sömnen viktig för ny kunskap och nya intryck bearbetas. Personer som under en längre period har haft sömnbrist löper större risk till psykisk ohälsa och svårigheter i att koncentrera sig.

När du sover på natten klarar du lättare av stress och påfrestningar under dagen. Sömn kan också minska risken för sjukdomar – 1177

Återhämtning

Kroppen är uppbyggd för att få sin återhämtning genom sömn, då sömnen återställer kroppen. När man sover så sänks blodtrycket och pulsen, vilket gör att hjärta, vener och andra organ i kroppen får vila. Genom att inte sova och inte ge kroppen den återhämtningen som den behöver, kan därför skada vitala organ. Alltså kan långvariga tidsperioder med sömnbrist påverka kroppen negativt, då hjärta och vener inte får någon vila. Det kan innebära att risken för diabetes eller hjärt och kärlsjukdomar ökar, på grund utav att kroppens organ inte får vila under natten.