Svider det varje gång du kissar? Känns det som att du behöver kissa hela tiden men när du väl går på toaletten kommer det knappt någonting? Kommer det en slags molande värk från trakten runt urinblåsan? Då är det ganska sannolikt att du har drabbats av en urinvägsinfektion.
Om det verkligen är så att du har drabbats så är de goda nyheterna att det här är något som kan botas ganska enkelt. Det är dock viktigt att hålla dig väl informerad om vad det innebär och vad du kan göra åt det och på doktor.se/fakta-rad/urinvagsinfektion/ hittar du all information som du behöver. Här kan du läsa en kortare sammanfattning av vad tillståndet innebär och vilka botemedel som finns tillhanda.
Vad är urinvägsinfektion?
Ett annat, vanligt namn för urinvägsinfektion är blåskatarr och precis som båda namnen antyder så handlar det om en infektion av de organ som är kopplade till urin, inklusive urinvägarna, urinblåsan och njurarna. Det finns ett flertal olika sorters urinvägsinfektioner där blåskatarren hör till de enklare och njurbäckeninflammation är en betydligt allvarligare.
Vad som händer när urinvägarna blir infekterade är att det har kommit in bakterier och i de flesta fallen kommer de ifrån tarmbakterier. Dessa bakterier har lättare att komma in hos kvinnor eftersom avståndet mellan tarmöppning och urinrör är kortare. Därför är det vanligare att framförallt unga kvinnor drabbas oftare än män, men båda könen kan få infektioner i alla åldrar.
Behandling och förebyggande åtgärder
Det viktigaste av allt är att ha en bra hygien och om du har barn finns det många tips för hur infektioner kan undvikas som exempelvis att tvätta händerna och att ära en bra och balanserad kost. Andra råd är att alltid byta om efter bad och att ha rena och torra underkläder.
Om du ändå fått urinvägsinfektion så är det viktigt att dricka rikligt med vatten eller osockrad tranbärsjuice, vilket är en gammal beprövad metod. Det kan dock krävas antibiotika och om du får värk i magen eller runt njurarna bör du genast kontakta närmaste vårdcentral.