Home / Ekologisk mat allt viktigare

 

Det pågår två parallella utvecklingar inom svenskt jordbruk i dag. Enheter som producerar mjölk, nötdjur och svin har tuff konkurrens från utlandet. Djurbesättningarna är mycket större med fler djur per kvadratmeter och ofta mindre tuffa regler för djurhållning. Det sänker priset i konsumentledet. Upphandlingsreglerna i EU gynnar stordriften, och priset är det som avgör i slutändan. Både i stora upphandlingar och i hushållens budgetar. Men nyligen beslutade EU att införa kvalitet som kriterium också, vilket gör det lite lättare för kommuner att handla mer ekologiskt och närodlat.(Läs mer om ekologisk kyckling här)

Med många år av tuffa konkurrenter i utlandet så börjar nu både köttbönder och jordbruket se en uppgång av försäljning av svenska ekologiska matvaror. Vi använder oss av samma bra recept hos Matklubben men det som ser annorlunda ut är varifrån vi får våra livsmedel. Det ska vara ekologiskt kött från våra svenska djurhållare och vi tittar efter symbolen ”Gula Pippin” som symboliserar svensk mat. Det är inte bara kycklingen vi vill skall vara ekologisk, en stark uppgång syns för både ägg och fläskkött. Sådant som har en allt större vikt för miljön helt enkelt.

Kycklingar är ute

Ökning av ekologisk mat

Just nu ser många en ökning av ekologiska livsmedel i butik med också i samband med flera reklamkampanjer. Anledningen är inte att affärer plötsligt börjar intressera sig av ekologi fullt ut, det är att efterfrågan på ekologiska varor har ökat Det gör att allt fler väljer just ekologiska varor och därför är det viktigt att man hoppar på tåget så att affärerna får en större chans att leverera bra produkter utan att ta hutlöst betalt för dem. Ekologisk mat ska inte kosta skjortan och det är viktigt för många att kunna ha en hållbar livsstil rent ekonomiskt, då krävs det också att affärerna ser när trenden och efterfrågan går upp. Något som helt klart sker nu, det går att läsa i alla större tidningar om exempelvis bristen på eko ägg och ekologiskt fläskkött efter för stor efterfråga.