Home / Ett steg mot en hälsosam livsstil

 

Vägen till en hälsosam livsstil är lång och det finns inga genvägar utan bara hållbara långa mål. Målen ser annorlunda ut för olika personer och det är lika viktigt att känna till sina begränsningar likväl sina möjligheter. Att veta vad som är bra för hälsan är egentligen inga svårigheter, däremot kan det vara svårt att finna rätt balans i arbetsbelastning och avslappning.

kvinna i skogen springerNär man kommer till insikten att det är dags att dra ner på tempot och att ens tidigare liv inte hållit måttet för en god hälsa, därmed kommer insikten om att en förändring är ett måste. Hur den förändringen ser ut är helt olika för olika personer, oftast handlar det om kost och träning men ibland handlar det om djupare förändring som stresshantering, känslostörningar eller fysisk sjukdom. Att träning kan lösa många problem ligger det en viss sanning i, även kosten då det är bränslet till våra kroppar och vi skulle inte tanka våra bilar med något annat än vad den är menad för. Trots detta ökar vårt sockerberoende, våra missbruk överhuvudtaget och detta samtidigt som vår inaktivitet ökar.

Olika typer av ohälsa

Det finns olika typer av ohälsa och dessa handlar om fysiska och psykiska besvär som sätter käppar i hjulen, för mycket jobb och för lite egentid har en tendens till att bränna ut oss. Att stressa över maten och träningen är inte heller bra, men faktum är att träning också har en lugnande effekt på nerverna. För många kan ett tillfrisknande först innebära att man åker bort på semester eller en resa till en annan stad. Saker man kan förändra och göra bättre:

  • Göra upp en plan, hur ser situationen ut idag? Hur vill du att det ska se ut om sex månader respektive 12 månader och hur ska du ta dig dit?
  • Med din plan kan du bygga upp steg och små mål att uppnå, börja inte för stort och sätt realistiska mål.
  • Är det viktminskning du är ute efter är det en bra idé att se över matvanor och aktivitet idag, tänk på att den energi som går in och skall ut. Gör små steg i taget och vänj dig in i ett nytt tänk, kliv av en station innan ditt jobb och gå den biten, ta trapporna istället för hissen, etcetera.
  • Åk på en semester, få en massage i Stockholm exempelvis, njut och unna dig egentid med allt vad det innebär, god mat och avslappning.