Home / Få hjälp i tid vid hälsporre

 

Oron var stor när nyheten i november kom att vår egen storspelare, Zlatan Ibrahimovic, skulle ha drabbats av hälsporre och därmed inte kunde spela i landslaget ett tag framöver. Som tur är var dessa nyheter endast ett rykte, och nog har Zlatan varit skadad men hälsporre var inte det stora problemet.

Det är det dock för mågna som tränar. Att drabbas av hälsporre är tyvärr mycket vanligt, inte bara för löpare (som många tror). Men det finns saker att göra, för att förebygga – men även när skadan har kommit, som inte innebär operation eller annat krångligt. Det bästa en kan göra när man tror sig ha drabbats av hälsporre är att kontakta Hälsporrekliniken. Där kan du nämligen få tips om hur du gör för att, i din vardag, motverka att få ytterligare problem, tips på vad för inlägg du ska ha i dina skor och övningar du kan göra. Om du behöver vidare behandling får du även massage, tejpning och andra smarta behandlingar.

Tyvärr är det många som drabbas av detta och den vanligaste anledningen till att man med hälsporre måste sluta träna (och vilka fötterna) ett tag är för att man inte har tagit tag i smärtan i tid. Så verkar det ha varit för kvinnan i denna träningsblogg från Svenska Dagbladet. Hon fick löpningsförbud i en hel månad, för att hennes hälsporre behöver läkas. Kanske hade hon inte behövt pausa så länge från träningen om hon besökt läkaren tidigare? Det vet vi inte säkert men chansen är ju rätt stor. Nu är det ju tur i oturen att hon drabbades just i december, när det är kallt och ruskigt ute – och löpsuget ändå inte är så högt.

Om du vill läsa mer om hälsporre rekommenderas denna artikel från Expressen.