Home / Förbättra din psykiska hälsa

 

Din psykiska hälsa är minst lika viktig som din fysiska. När vi tänker på hälsa och välmående är det nog många av oss som framförallt tänker på kost och träning men här ingår även hur vi mår psykiskt. Vad kan du göra för att påverka din psykiska hälsa?

Tar du hand om din kropp ökar oftast ditt psykiska välmående men detta är långt ifrån allt. Det finns mycket mer du kan göra för att säkerställa att du mår bra och inte ligger i riskzon för någon psykisk ohälsa.

Hitta lugn och ro

Stress är en riktig bov i vardagen. Stress kan orsaka fysiska sjukdomar men även att du börjar må dåligt och känna dig olycklig. En av de vanligaste orsakerna till sömnbesvär är just stress. Får du inte tillräckligt med sömn kommer även detta leda till ytterligare stress som påverkar din hälsa.

SPA och avkoppling

avkopplingFör att undvika stress behöver du hitta ett sätt som passar dig för att skapa lugn och ro. Detta skiljer sig från person till person men avkopplande aktiviteter brukar fungera för många. Ta en SPA-helg där du njuter av avkopplande massage och härliga bad. Vill du ha möjligheter till detta hemma kan du köpa en badtunna som du sätter i trädgården. En badtunna kan du köpa på https://svenskabadtunnor.se/sv/info/spabad-utebad.html.

Stäng av negativa influenser

Det finns mycket i vår omgivning som kan ha negativ påverkan på din hälsa. Har du vänner som tar mer energi än vad de faktiskt ger så är det läge att hålla dessa vänner på ett behagligt avstånd.

Sociala medier kan påverka oss mer en vi tror. Här blir du ständigt matad med bilder på härliga familjer som är på en oförglömlig resa o.s.v. Detta kan ge dig prestationsångest och göra att du hela tiden jämför dig med dessa ”lyckliga” personer.

”Sociala medier påverkar vårt välmående” Säger Göteborgs-Posten.

Sätt en gräns på hur mycket du kollar på dina sociala medier. En gång i veckan räcker för att du ska hålla dig lagom uppdaterad. Tänk på att inte kolla dina social medier precis innan du går och lägger dig. Forskning visar att detta har haft en negativ påverkan på sömnen.