Home / Från kött till Quorn

 

Egentligen behöver det inte vara svart eller vitt: att trappa ner på köttet och blanda in mer grönt i sina måltider funkar även det bra för att leva lite hälsosammare. Att successivt gå från köttprodukter till en helt vegetarisk kost blir en omställning. Trappa ner genom att äta närproducerad och kosta på dig lite härlig fläskytterfilé eller oxfilé innan du välkomnar haloumi och bönor.

Många vinster med vegetariskt

Genom att tänka på vad både du och världen vinner på att du avsäger dig kött, eller skär ner avsevärt, kommer göra det enklare att hålla ditt löfte. Här kommer några punkter, och är du mer intresserad kan du läsa mer här.

  • Resursslöseri – Du bidrar till en mer hållbar miljö som får koldioxidutsläppen att minska
  • Genom att minska köttproduktionen i världen skulle mer mat kunna gå till människor än till boskap
  • Minskar risken för cancer
  • Minskar risken för hjärt- och kärlsjukdomar
  • Leva nyttigare då animaliska produkter innehåller för mycket protein, fett och för lite fibrer
  • Du blir kvitt miljögifter då de blir mer koncentrerade desto högre upp i näringskedjan de kommer.

Börja med en vegetarisk dag, som sedan kan övergå till en hel vecka och se hur det känns. Viktigt är även att läsa på om vad det innebär att leva som vegetarian och vad du gör för skillnad för vår värld. Då blir det enklare att hålla fast vid ditt beslut, samt kunna ge andra i din omgivning en tankeställare. Men, som vi sa inledningsvis så behöver det inte vara svart eller vitt: att handla närproducerat och på gårdar där de tar hänsyn till miljö och djur är ett stort plus i kanten, både när det kommer till din hälsa och för miljön.