Home / GI-metoden

 

Har du någonsin funderat över dina matvanor och insett att det kanske är dags för en förändring? Forskarna menar att GI-metoden är den bästa metoden för bantare, men vad är egentligen GI?

gourmet matAtt banta och hålla sig i god form med hjälp träning går hand i hand, men för den ovane kan det vara svårt att veta hur man ska ändra sin rutin. Enligt forskare är det GI-metoden som man ska använda om man vill gå ner i vikt på ett sunt och hälsosamt vis (källa). Men för den som aldrig hört talas om denne metod kan det vara lite svårt att ändra sina matvanor bara över en natt, men som tur är finns mängder av smarta saker man kan göra för att ändra på detta. Företaget GI-boxen som du hittar på https://www.giboxen.se/ är till exempel specialiserade på att leverera smakfull GI-mat som är anpassad just för att underlätta för personer som vill äta enligt GI-metoden, men inte har verktygen till att själva kunna framställa god GI-mat. Så hos dem kan man enkelt beställa hem måltider för lunch och middag som räcker för två veckor, och vissa företag har dessutom valt att anlita GI-boxen för att leverera till företaget. Idag är det nämligen allt fler företag som vill erbjuda sina anställda ett nyttigare lunchalternativ vilket gjort att GI-boxen valt att även leverera till företag (källa).

Vad är GI?

GI eller glykemiskt index som det står för är ett sätt att rangordna livsmedel med mycket kolhydrater efter hur mycket de påverkar vårt blodsocker och värderar långsamma kolhydrater framför snabba då de långsamma inte ger samma stegring i sockernivåer. Därför fokuserar GI-metoden på hur själva måltiden är sammansatt för att balanser ut maten så att blodsockernivåerna håller sig jämna – man ansluter alltså inte kolhydrater helt och hållet utan man balanserar. Står man exempelvis i valet mellan vanlig spagetti och fullkorsspagetti ska man välja det senare alternativet för att undvika mjöl och socker. Får man till exempel i sig för mycket socker i sin mat genom kolhydrater går man inte bara upp i vikt utan man ökar även risken att drabbas av diabetes (källa).

Vad ska man äta?

  •  Du kan äta allt med måtta