Home / Ha koll på hörseln

 

hörsel, lyssnaDet finns många tecken som tyder på att någon har nedsatt hörsel, men det kan lika gärna också vara så enkelt som en vaxpropp. Det gäller hur som helst att ha koll på symptom och undersöka sig om man är orolig då nedsatt hörsel kan påverka livet mer än man kan tro.

Ljudet av sorl istället för tydliga ljud kan höras vid har nedsatt hörsel, något som man gärna vill slippa. Det påverkar en själv som person, men också samspelet med andra människor. Därför är det viktigt att göra ett hörseltest om man är orolig över sin hörsel, något som man kan göra på https://www.audika.se/.

Nedsatt hörsel – symptom

Det finns många olika symptom som visar på att man kan ha nedsatt hörsel. På Vårdguiden presenteras vanliga tecken på hörselnedsättning, allt för att du enkelt ska kunna hålla koll på din hörsel. Om du till exempel har svårare att höra vad andra människor säger och tycker att många pratar otydligt, om andra tycker att du har högt ljud på TV:n eller om du märker nedsatt hörsel på ett öra kan det vara dags att undersökas. Likaså om du länge har lock för örat, om det susar eller piper och om du har svårt att uppfatta vad som sägs om många pratar samtidigt. Det är viktigt att ta tag i det hela fort eftersom dålig hörsel försämrar livskvaliteten enormt och det finns hjälp att få, dessutom kan dålig hörsel påverka minnet och hälsan genom att öka risken för demens, skriver GP.

Kan vara en vaxpropp

Men man behöver inte oroa sig för mycket, då nedsatt hörsel också kan bero på en helt vanlig vaxpropp, något som det finns många huskurer för.

”Vanlig olivolja. Det mjukar upp vaxet och gör det lättare för örat att transportera bort det. Droppa 1-2 droppar olivolja i örat – varje vecka”, skriver Expressen.