Home / Kolla upp din sköldkörtel

 

Om det tagit ett tag sedan din senaste hälsokontroll kan det vara dags igen. Blodprov, analyser och organkontroll kan vara ett bra sätt att känna sig säkrare på sin hälsa. Sköldkörteln är ett av de viktigaste organen att hålla koll på.

Du behöver inte bege dig iväg till en knökfull vårdcentral för att ta prover. På Näringskällan kan du både göra håranalys och sköldkörtelanalys samt en rad andra test för att kolla ditt välmående. Gå in på https://www.naringskallan.se/skoldkorteln/ och boka en tid.

Varför kolla upp sköldkörteln?

I sköldkörteln som sitter på struphuvudets framsida regleras hormonbalansen. Det är också där som ämnesomsättningen regleras som den ska. Om din sköldkörtel är i obalans eller om den blir inflammerad kan du känna dig mycket dålig. Du känner dig allmänt låg med låg ämnesomsättning. Även immunförsvaret kan påverkas till det sämre.

Om du misstänker att din sköldkörtel är i obalans kan det vara bra att göra ett test och därefter sätta in olika livsmedel eller näringsämnen för att må bättre igen.  Sådana näringsämnen är till exempel zink och selen. Genom en hårmineralanalys kan du se om du har problem med sköldkörteln och i så fall i ett tidigt skede göra någonting åt det. Ofta rör det sig om näringsbrist när sköldkörteln har fått sig en törn.

Gör en hårmineralanalys

Med en hårmineralanalys där en hårtest skickas på labanalys, kan du se om din sköldkörtel skulle behöva en boost. Analysen tar ett par veckor och därefter får du svar på exakt vilka ämnen som det är brist på i din kropp. Det är sedan lätt att sätta in de kosttillskott som krävs under några veckor eller månader för att få kroppen i balans igen.

Hypotyreos som innebär ett problem med sköldkörteln brukar ge ett bra gensvar på olika näringsämnen.