Home / Kost och livsstil påverkar hur du ser ut

 

Jag ser vad du har ätit. Det syns på många sätt och du kan tyvärr inte styra över det själv. Hela din kropp påverkas av vad du äter, inte bara din mage. Huden visar till exempel ganska fort upp bevis på att du ätit dåligt och det blir ännu värre om du samtidigt är stressad. Allt påverkar någonting. Och det sägs att upp till åttio procent av hudens åldrande beror på livsstil.

Alla är stressade

Det går inte att komma ifrån att de flesta som lever i dagens samhälle, i synnerhet i storstäder, har svårt att pussla ihop sina liv och hela tiden måste skynda fram och tillbaka. Det går, men det är svårt att göra det som är viktigt för just dig och samtidigt göra allt du måste göra. Stressen gör att man blir trött, energilös och det påverkar kroppen fysiskt genom synliga och osynliga tecken på till exempel huden. Det blir lätt en ond cirkel som gör att dåliga mat- och livsvanor eskalerar. Vanliga tecken som syns på huden är:

  • Torra fläckar
  • Acne
  • Utslag
  • Knottror

Det finns förstås många fler tecken och det skiljer i många fall från person till person. Det är därför bra att hålla koll och tänka igenom sin kost och stress om du hittar tecken. Det finns många bra hälsovårdsprodukter som kan hjälpa dig att bli av med till exempel acne. Det kan vara svårt att bli av med genom att bara äta rätt.

Kvinna äter grönsaker, nyttig mat

Planera dig till en bättre hälsa

Det är inte alla som tycker om att skriva listor och planera allt i förväg. De flesta gör det faktiskt inte, utan gör och äter det som faller dem in, när det faller dem in. Detta beteende fungerar också för många. Dock inte för alla.

Om du har problem att äta och leva hälsosamt kan det ofta göras enklare med hjälp av planering. Vet du till exempel vad du ska äta hela veckan kan du i lugn och ro handla det du behöver, du slipper oroa dig över att inte veta vad du ska laga för mat och du kan fokusera på annat som är viktigare. Tänk att en sådan enkel sak som en matlista kan reducera din stress samtidigt som du får i dig bättre mat.