Home / Kosttillskott främjar barns läsförmåga

 

Kosttillskott får ofta oförtjänt dåliga rykten. Dock beror oftast tillskottets effekter på kombinationen av vitaminer, och i vissa fall kan tillskott av vissa ämnen vara så effektivt att det ökar barns inlärningsförmåga.

 

pexels-photo-195944Något som har framkommit i en studie är att fettsyrorna Omega 3 och Omega 6 har förbättrat läskunnigheten hos barn i åldrarna 9-10 år. Både uttal och läshastighet blev förbättrade inom loppet av enbart tre månader. Genom denna undersökning som utfördes av forskare vid Göteborgs universitet bevisades detta, då gruppen av barn som fick tillskottet med fettsyrorna förbättrade sina läsförmågor avsevärt i jämförelse med de som fick placebotabletter med palmolja. Man tror att fettsyrorna främjar hjärnan på så sätt att de påverkar cellmembranen positivt, och därför tror även forskare att brist på dessa fettsyror kan leda till sänkt inlärningskapacitet hos barn. Detta skriver Illustrerad Vetenskap.

 

”Vår studie tyder på att barn skulle kunna ha nytta av ett kosttillskott med speciell sammansättning”, säger Mats Johnson, forskningsschef.

 

Kosttillskott – bättre än ryktet.

Kosttillskott är vanligt och allt fler väljer att ta dem. Enligt livsmedelsverket behövs de dock inte, skriver Expressen. En varierad kost är desto viktigare, och något man även ska tänka på ät kombinationen av livsmedel så att vitaminer och mineraler verkligen tas upp. Dock kan personer som inte äter alla typer av livsmedel behöva tillskott, och det är där de gör sin nytta. Dessutom är det bevisat att de i vissa fall kan lindra sjukdomstillstånd som förkylningar, även om de kanske inte kan bekämpa förkylningarna helt, skriver Svenska Dagbladet, som hänvisar till undersökningar om C-vitamin och ämnet röd solhatt som ofta används till förkylning. Ett bra kosttillskott som kombinerar ämnen kan köpas hos exempelvis vitaepro.com.