Home / Lågt D-vitamin på vintern

 

På sommaren är det enkelt att få i sig de vitaminer och mineraler som kroppen behöver för att må bra, framförallt när det kommer till D-vitamin vars främsta källa är solljuset – men på vintern är det desto svårare, speciellt när det kommer till D-vitaminet eftersom att solens strålar är få och inte alls lika varma som under sommaren.

kosttillskott-vitaminer-piller-medicinUnder vinterhalvåret är det extra viktigt att få i sig sina kosttillskott och framförallt att få i sig tillräckligt hög dos D-vitamin. Något som är svårt med tanke på solens minskade effekt under de kalla månaderna till skillnad från hur framträdande solen brukar vara under sommarmånaderna. Och visst är solen den största boven när det kommer till minskat D-vitamin under vinterperioden här uppe i norr. Enligt Metro behöver vi vistas i solen under cirka 15 till 20 minuter varje dag för att få i oss ordentlig dos med D-vitamin – och det om något är svårt att göra under vintern. Därför kan det vara bra att hitta sin D-vitamin på andra platser under vinterhalvåret, speciellt eftersom detta är den enda vitaminen som vi enligt Livsmedelsverket faktiskt riskerar att lida brist på – speciellt barn i ung ålder behöver detta tillskott.

Andra källor till D-vitamin

tre stycken matskedarVisst finns D-vitamin i andra källor än bara solen. Hos vitaelabkosttillskott.se kan man till exempel en rad olika kosttillskott som innehåller både D-vitamin och andra nyttiga vitaminer, mineraler och antioxidanter som är bra för oss, vilket kan vara intressant att läsa mer om. En annan källa till D-vitamin som inte kommer i form av ett kosttillskott är D-vitaminberikad oliv- eller rapsolja som Svenska Dagbladet skriver om. Enligt tidningen ska det räcka med tre matskedar om dagen av dessa oljor för att täcka behovet vi har av D-vitaminen – och vitaminen finns kvar även när man använder oljan i sin matlagning. Men vad är det egentligen som D-vitamin är så bra för?

Därför är D-vitamin bra:

  • Du blir piggare
  • Du blir gladare
  • Stärker skelettet
  • Stärker tänderna

Annat som kan vara intressant att veta om vitaminet är att det bildas naturligt i kroppen när solen skiner på oss. Då omvandlar kroppen kolesterolet i kroppen till D-vitamin, och därför skulle man kunna säga att vi faktiskt mår bättre av att vistas utomhus i solljus. Dock är solens strålar alldeles för svaga under perioden oktober-maj, och då spelar det ingen roll hur länge man försöker steka sig i solstrålarna – du kommer i alla fall inte att få i dig tillräckligt med sol för att bila vitaminet. Därför är det viktigt framförallt under denna period att kämpa på lite extra med tillskott innehållandes just denna vitamin.