Home / Må bra och sov skönt med tyngdtäcke

 

Att få en god natts sömn är A och O när det gäller att kunna må bra – får du inte tillräckligt med sömn så fallerar hela nästföljande dag. Om du inte heller har någon bra regelbundenhet i din sömn så kan hela momentet att gå och lägga sig utvecklas till ett stressmoment, vilket gör problemet ännu värre. Men det går att råda bot på.

Image,Of,Young,Smiling,Pretty,Lady,Lies,In,Bed,Indoors.Ett bra sätt att kunna lugna ned sig på kvällen och kunna få somna är att använda ett tyngdtäcke. Detta är alltså ett täcke med viss vikt i sig, som ger en känsla av trygghet. Du kan lätt hitta bra tyngdtäcken på internet, exempelvis på webbutiken https://www.nolhagahem.se/sv/articles/119/tyngdtacke, och få dem hemskickade till dig. De finns i olika storlekar och med olika mycket vikt, vilket innebär att du kan välja just den sort som passar dig bäst; det brukar rekommenderas att välja ett täcke som väger cirka tio till femton procent av din kroppsvikt.

Ett populärt sätt att få slappna av

Tyngdtäcken är ett populärt sätt att kunna slappna av, och kan bland annat hjälpa människor som har ångest eller demens att få rätsida på sömnen. Men gruppen människor som kan hjälpas av tyngdtäcken är mycket större än så, då sömnstörningar är en av de största hälsoproblemen i Sverige, och tros påverka minst en tiondel av hela befolkningen.

”Anhöriga har ringt och alla som har hört av sig har varit positiva”,

säger Eva Hjort Telhede till Hallands Nyheter om en studie kring användning av tyngdtäcken bland äldre och dess positiva påverkan på måendet.