Home / Många lider av hyperhidros utan att veta det

 

Om du svettas överdrivet mycket kan du ha en diagnos som heter hyperhidros. Det är ett tillstånd som innebär att du svettas överdrivet mycket, som inte alls är farligt, men det är inte speciellt kul för den som drabbas. Det finns behandlingar att tillta och saker du själv kan göra som lindrar symptomen. 

Den vanligaste anledningen till att man kanske svettas mer än vanligt är oftast att man är nervös eller liknande, men kommer svettningarna vardagligen på ett sätt som känns genant och onormalt kan det vara så att du lider av hyperhidros. Du kan då kontakta en svettklinik i Danmark som är specialister på att behandla svett, eller behandling af sved som det heter på danska.

Symtom att ha koll på

Det finns lite olika symptom som tyder på att du kan ha hyperhidros. Ett tillstånd som inte är supervanligt, men inte så ovanligt som man kan tro heller. Egentligen finns det ingen dragen gräns mellan normal och överdriven svettning, skriver Vårdguiden 11 77, det är hur du själv upplever dina svettningar som avgör om den är överdriven eller inte. Tänk på att svettningar går i skov, och att man kan få mer svettningar vid hormonförändringar som tillexempel i tonåren. Matilda, som Expressen skriver om, fick i tonåren veta att hon har diagnosen. Något som för henne var en lättnad att få veta. Men det finns lite symptom som du kan ha i åtanke om du misstänker att du har hyperhidros. Dessa är varningsklockorna:

  • Det känns genant att ta folk i hand på grund av handsvett.
  • Att ta i papper på jobbet eller i skolan känns jobbigt då de kan bli blöta av handsvett.
  • Svetten gör att du får infektioner och irriterad hud.
  • Du får stora ringar under armarna flera gånger om dagen, trots att du byter tröja.

Lindra svettningarna själv

Det är svårt att förhindra svettningarna, om du inte vänder dig till en professionell svettklinik. Det finns metoder för att bli kvitt svetten, läs mer. Men det du kan göra är att minska lukten. För svett i sig luktar inte illa. Det är när svetten kommer i kontakt med bakterier som det kan komma odör. Det du kan göra själv är relativt enkelt: tvätta dig, raka bort hår i armhålorna, använda en specialiserad stark deodorant, undvika syntetmaterial eftersom det inte andas och ha med dig ombyte ifall du skulle svetta ner kläder eller skor.