Home / Pokémon Go mot social fobi

 

Att lida av social fobi är allt annat än roligt, men nu kan man vara på väg att ha hittat en lindring mot fobin – nämligen att spela Pokémon Go!

Kvinna i kappa, halsduk och mössa med skärm som döljer ansiktet eftersom hon tittar nedåtEtt socialt handikapp kommer i fler än en skepnad och det är diagnosen social fobi ett tydligt exempel av. Att lida av detta är det nämligen fler än man tror som faktiskt gör och vad som är problematiskt med detta är att fobin ofta är en bieffekt av en annan diagnos som man först och främst måste fastställa. Därför har social fobi också länge varit en gåta för psykologin när det kommer till att hitta att bli kvitt med den helt och hållet eller i alla fall lindra dess utsträckning. Och nu har man äntligen gjort ett positivt framsteg i behandlingsmetoderna – en flicka i Örebro har nämligen nästintill botats från sin sociala fobi genom att spela Pokémon Go.

Vågade sig längre bort

En bidragande faktor för personer som lider av Aspergers syndrom, autism och liknande diagnoser har ofta även svårt att vistas tillsammans med andra människor i sociala sammanhang utanför hemmet. Men detta är något som kommit att ändras för väldigt många genom mobilspelet Pokémon Go skriver Sveriges Radio. Som exempel på när spelet hjälp att råda bot mot social fobi berättar man om en flicka i Örebro vars mamma introducerade henne för spelet. Genom spelandet har flickans liv nu ändrats radikalt och från att bara vågat vistas precis vid hemmet kan hon nu vistas bland folk helt utan att den sociala fobin tar överhanden.

Inte förvånad

Verksamhetschefen Ylva Rosén på psykiatrin för unga vuxna är inte förvånad över framgångarna som spelet gjort att många visar. Enligt henne är det nämligen de yttre faktorerna som har stor inverkan på en person med social fobi och nu när till exempel flickans uppmärksamhet istället riktats till spelet har flickan kunnat stänga ute världen runt omkring som annars fått henne att reagera. När fokus är på annat än det som gör triggar den sociala fobin så lindras symptomen och därför kan Pokémon Go vara ett steg närmare en fobifri vardag. Men man måste självklart jobba på det och för familjen runt omkring personen med social fobi kan det vara bra att tänka på tre saker:

  • Uppmuntra socialt samspel
  • Förstärka positiva upplevelser
  • Sätta ord på känslor