Förra sommaren kantades av rekordvärme och rekordmånga soliga dagar vilket gjorde att vi svenskar överöstes med D-vitamin vilket gjort att många tänkt att de nu ”fyllt på lagret ordentligt” inför vintern. Men stämmer verkligen detta? Nej tyvärr inte – ditt D-vitaminlager räcker bara i två veckor till två månader och det är olika för alla.
Trodde du att du skulle slippa att knapra kosttillskott berikade med D-vitamin bara för att du solade mycket i somras? Då kommer du att bli besviken. D-vitamin lagras bara en viss tid i kroppen och hur lång tid den lagras är olika från person till person. Vissa kan behålla vitaminet i två veckor och andra kan behålla lagret i två månader, men längre än så går det inte behålla vitaminens goda effekter. Så om du struntat i att få i dig D-vitamin i tron om att du har tillräckligt i dig sedan sommaren är det hög tid att ändra på detta – vi behöver nämligen fylla på med ett dagligt intag av 10 mikrogram D-vitamin och vissa behöver mer än så.
”Hur mycket vi kan ta till oss och hur länge det räcker är dessutom individuellt. Vissa grupper är extra känsliga och kan därför behöva ta kosttillskott. Exempelvis överviktiga, äldre och mörkhyade personer som flyttat till solfattiga Sverige kan ha svårt att både bilda och lagra vitaminet.” läs mer hos Expressen här.
Om du vill säkerställa att du får i dig ordentlig med D-vitamin, eller till och med tillhör en av riskgrupperna som nämns i citatet från Expressens artikel här ovan, så finns en del bra kostvanor att ta till dig. Fet fisk, svamp och D-vitaminberikade mejeriprodukter är bra exempel men för riskgrupperna kan kosttillskott också vara bra. Än finns dock inte tillräcklig forskning för att exempelvis Livsmedelsverket ska gå ut med konkreta rekommendationer, men bra att veta är att du aldrig kan överdosera på D-vitamin så det är bara att ösa i dig ordentligt.