Home / Sociala handikapp

 

Överdriven svettningAtt ha social fobi, svårt för att förstå ironi eller något liknande betraktas ofta som sociala handikapp. Men det finns en annan kategori av besvär, som också skulle kunna räknas som sociala handikapp. Dessa har dock en helt och hållet fysisk grund.

Ett sådant besvär är hyperhidros, alltså överdrivna svettningar. Den som drabbas av detta svettas betydligt mer än normalt, utan att det är kopplat till kroppstemperaturen. Det är inte svårt att räkna ut att det sociala livet kan bli lidande för den som lider av detta. Som tur är finns det hjälp att få. Man kan exempelvis blockera de överaktiva svettkörtlarna med botox, alltså samma medel som används för att släta ut rynkor. Det finns flera mottagningar som erbjuder botox och andra behandlingar mot hyperhidros, en av dem hittar du på www.svettmottagningen.se.

Neuropsykiatriska besvär

Andra tillstånd än hyperhidros, som också kan skapa besvär i det sociala livet, är bl.a. ADHD och Aspergers syndrom, som båda är neuropsykiatriska funktionsnedsättningar. Och här kan problemen bli av en helt annan art än för den som lider av hyperhidros. Studier har visat att ADHD är extra vanligt bland kriminella. Oförmåga att fungera i samhället leder alltså in många i en kriminell livsstil.

Som tur är börjar medvetenheten om dessa funktionsnedsättningar att öka. Det finns stora vinster att göra för samhället om man kan ta hand om dem som har exempelvis ADHD bättre. På flera håll i landet öppnar stödföreningar för barn och unga med dessa diagnoser. Dessa föreningar leds inte sällan av vuxna som själva fått samma diagnos ganska sent i livet.