Home / Vanligare att extremträna

 

Den svenska träningshetsen fortsätter att eskalera. Nu är det inte något ovanligt att springa maraton och delta i extrema tävlingar. Den nya gruppen av extrema motionärer är ofta högt uppsatta chefer som med sin träning vill inspirera sina anställda.

3255091-varruset-glad-motionar-efter-malgang

De senaste åren har fler och fler blivit intresserade av träning och hälsa. Det finns inte längre så många som inte har ett gymkort eller tränar på något sätt. Många börjar träna för att få en hälsosammare livsstil, medan andra vill gå ner i vikt. Men den här träningshetsen har nu gått lite väl långt och det känns som att träningen blir mer och mer extrem. Det är fler och fler vanliga människor som försöker träna som om de vore elitidrottare.

Ny träningsgrupp – ”elitmotionärer”

Att tidigare otränat folk springer maraton, cyklar Vätternrunda, deltar i Ironman och genomför en svensk klassiker är inte alls ovanligt i dagsläget. Varför det är så att människor börjat träna på det här sättet tror experter är för att omgivningen uppfattar utövaren av målinriktad träning som en person med god förmåga att strukturera, agera och uppfylla sina mål. Att kunna göra detta uppfattas som något positivt. Genom att utövaren får bekräftelse på sociala medier, ökar belöningen. Läs mer.

Ofta chefer som vill inspirera anställda

Ofta är dessa nya ”elitmotionärer” chefer som försöker prägla sin omgivning och göra så att medarbetarna tar tag i sin träning. Dessa nya typer av motionärer är även ofta i 30-50 årsåldern och de har börjat ta med sina tävlingsmeriter i sina Cv:n. Dessa chefer som försöker inspirera sina anställda till träning, kan vara bra men de kan också upplevas som provocerande för omgivningen. För att få de anställda att börja träna kan de skippa det kollektiva tänket eftersom att de endast lockar de som redan har träning som livsstil.