Home / Varför vi är lyckliga

 
Vi får en oplanerad löneförhöjning, springer på ett shoppingfynd som nästan får oss att svimma eller blir kysst av den vi älskar. Det är inte svårt att veta när vi är lyckliga, utan snarare varför vi är det; vad händer i kroppen när vi känner det där extra pirret som är så svårt att förklara?

Oavsett om vi tycker om att shoppa eller om vi går igång på en god middag och ett bättre glas rött så är det något som händer i våra kroppar som får oss att må sådär bra. Det handlar om ändelser på iner:

  • Endorfiner – Utsöndras vid skratt, stress, sex och motion och lindrar smärta. Anses vara kroppens egna morfin.
  • Oxytociner – Nödvändigt för att följa sociala normer, gemenskap och minskar vår stress.
  • Dopaminer – den viktigaste signalsubstansen i centrala nervsystemet. Dopamin har studerats ingående då den verkar ligga till grund för en rad sjukdomar, såsom Parkinsons sjukdom, drogberoende och psykotiska tillstånd.

Signalsubstanser och hormoner som utsöndras i våra kroppar och är en stor anledning till att vi har lust att ta oss upp på morgonen.  Det är när vi får problem med dessa ”iner” som vi kan bli deprimerade och få ångest, få autism, aggressioner, schizofreni.  Dessa exempel är när vii har ett underskott på dessa signalsubstanser. Vid överskott blir det tvärtom och vi blir euforiska och känner större tillit till människor. Att ha ett underskott, men även ett överskott, är inte bra. Det gäller att ha en balans. Vill du lära dig mer om det fantastiska med lycka ska du definitivt läsa boken ”Lyckorformeln – vad vetenskapen kan lära oss om lycka” av Stefan Klein. Den kan få sig att se saker och känna intryck på ett helt nytt sätt.

När är du lycklig

Vi kan läsa självhjälpsböcker för att få bättre självkänsla och försöka hitta oss själva, även Kleins bok om lycka för att börja förstå vad som pågår i våra kroppar. Men sen kan det handla om ren mindfullness för att få ett hälsosammare liv och bli lycklig i själen. Om du vill sätta igång dina lyckokänslor är ett hett tips att surfa in på www.chique.se för att shoppa loss bland pärlor och andra härliga smycken.  Dock inte för mycket shopping, men att unna sig något fint ibland får alla att bli lite glada.